Route en bezienswaardigheden Jaeren-route

De Jaeren-route is 41 kilometer lang en loopt langs een uniek stuk kustlijn in Noorwegen. De route loopt van Ogna naar Bore en bestaat uit de lokale wegen 44 en 507. De regio zelf is al de moeite waard voor een bezoek, maar langs de route liggen meerdere bezienswaardigheden die een bezoek aan Jaeren nog bijzonderder maakt. De gehele route staat in het teken van stranden en de Noordzee.

De bezienswaardigheden staan op rij van Ogna naar Bore, vanaf Bore is het nog een heel klein stukje rijden naar Stavanger. Uiteraard kan de Jaeren-route ook vanuit andere richting worden gereden.

Lees meer over de toeristische route Jaeren >
 

Vuurtoren van Kvassheim

De vuurtoren van Kvassheim, in de regio bekend onder de naam Friluftsfyret Kvassheim, is een meer dan 100 jaar oude vuurtoren met een klein museum. Het complex is gebouwd in 1912 om schepen veilig langs de Noorse kust te laten varen. De vuurtoren in de baai van Ognabukten was tot 1990 in gebruik. Hierna is de vuurtoren zorgvuldig gerestaureerd en tegenwoordig is er een klein museum te vinden met tentoonstellingen over reddingsoperaties die voor de kust van Jaeren werden uitgevoerd en tentoonstellingen over de natuur van het kustgebied. Tevens is er een klein restaurant in het complex.

Het complex is rolstoeltoegankelijk en het hele jaar geopend, inclusief de sanitaire voorzieningen.
 

 

De oude kerk en begraafplaats van Varhaug

De kerk en begraafplaats van Varhaug zijn net een schilderij door de bijzondere ligging met uitzicht op de zee. Varhaug Gamble Kyrkjegard is één van de bezienswaardigheden langs de Jaeren-route. In de 13e eeuw werd al de eerste kerk in Varhaug gebouwd, dit is echter niet de huidige kerk. Deze kerk werd in 1905 gebouwd.

Bij de kerk en begraafplaats is een monument gebouwd voor 9 Russische zeelieden die om het leven kwamen toen zij met het marineschip Ingermanland in 1842 schipbreuk liepen.
 

Strand Refsnesstranda

Het strand Refsnesstranda is één van de populairste stranden langs de Jaeren-route. Het strand bestaat uit twee delen, namelijk een deel uit zandduinen en een deel uit kiezelstenen. Bij het strand is een toiletgebouw gerealiseerd met tevens buitendouches en bankjes. Het is zowel functioneel voor strandgangers als een rustplaats voor mensen die de route rijden. De sanitaire voorzieningen zijn alleen open van begin april tot oktober. De voorzieningen zijn toegankelijk voor rolstoelen.
 

Strand Orrestranda

De Jaeren-route staat in het teken van de bijzondere kustlijn en de vele stranden die hier liggen. Het is dan ook niet gek dat meerdere stranden de bezienswaardigheden langs de route zijn. Het strand Orrestranda is ook één van deze hoogtepunten. Het heeft een lengte van bijna 5 kilometer en is hiermee het langste zandstrand van Noorwegen. Het lichte en fijne zand doet denken aan een tropisch strand, maar ligt toch echt in Noorwegen.

Het strand beschikt over sanitaire voorzieningen die het hele jaar door geopend zijn. Deze voorzieningen zijn alleen niet rolstoeltoegankelijk.
 

Friluftshuset op Orre

Het recreatiecentrum Friluftshuset op Orre is gelegen op het zandstrand Orrestranda en biedt exposities, evenementen en concerten. Tevens is het een informatiecentrum dat informatie geeft over het buitenleven en bescherming van het milieu. Bij het centrum is voldoende parkeergelegenheid en het is toegankelijk voor rolstoelen.

Het hele jaar is het centrum geopend op zondagen en feestdagen en in de zomermaanden ook maandag tot en met vrijdag.
 

Strand Borestranda

Ook het strand Borestranda behoort tot de hoogtepunten van de regio Jaeren en hiermee ook van de Jaeren-route. Het is een lang zandstrand met een oneindig zicht op de zee. Het strand loopt tussen Hodne en de riviermonding van de Figgjo. Het is een populaire plek voor surfen en om in de zee te zwemmen.

Bij het strand zijn voorzieningen gerealiseerd zoals toiletten, douches en zitplekken. Het gebouw is gesloten van eind oktober tot begin april. De voorzieningen zijn rolstoeltoegankelijk.