Over de toeristische route Jaeren

De toeristische route Jaeren is een route langs de kust in het zuidwesten van Noorwegen. De 41 kilometer lange route loopt van Ogna naar Bore, vlakbij Stavanger. De route is vernoemd naar de gelijknamige kuststreek waar de route gelegen is. Het is voor Noorwegen een uniek gebied, het is namelijk een ongebruikelijk vlak kustlandschap en telt de langste zandstranden van het land.

De route van Ogna naar Bore is op de kaarten te vinden als wegen 44 en 507. Deze wegen lopen langs de kust en bieden weggebruikers een prachtig uitzicht op zowel de Noordzee als het unieke landschap. Met een lengte van 41 kilometer is Jaeren niet de langste toeristische route van het land, wel laat het een uniek stukje Noorwegen zien. De route staat volledig in het teken van stranden, vuurtorens en het uitzicht op de zee.

De wegen van de route zijn ondergeschikt aan de omgeving, maar al vele jaren van groot belang. Bij delen van de wegen staan oude stenen muren, die tegenwoordig historische monumenten zijn. Het geeft aan dat er al honderden jaren mensen gebruik maakten van de kustwegen richting Stavanger.
 

De charme van lokale wegen

Net als verschillende andere toeristische routes bestaat ook de toeristische route Jaeren uit lokale wegen. In de kustregio wonen ongeveer 300.000 inwoners die tevens de wegen gebruiken, tijdens een rondreis moet hier wel rekening mee worden gehouden. De wegen worden dagelijks veel gebruikt en het kan ook zijn dat je hier achter een tractor rijdt. De charme van de route is deels ook juist dat deze echt door inwoners wordt gebruikt, het toont een stuk van het dagelijks leven in Noorwegen.
 

 

Mooiste routes van Noorwegen

De toeristische route Jaeren behoort officieel tot de mooiste routes van Noorwegen. Al in de vorige eeuw ontstond het idee om mooie routes in het land een speciale titel te geven. Na een pilot met enkele routes, zijn in 2015 in totaal 18 routes aangewezen als de mooiste routes van Noorwegen. Deze routes kregen de titel National Scenic Route en laten ieder hoogtepunten van het land zijn. Vanwege het unieke landschap, bijzondere stranden en prachtige uitzicht op de Noordzee is ook Jaeren een National Scenic Route geworden, wat officieel de mooiste routes zijn.
 

Fietsen en wandelen

De kustroute is ook zeer geliefd bij fietsers en wandelaars. Het open, vlakke en bijzondere landschap is ideaal voor een wandeling langs de kust of mooie fietstocht.

In de regio Jaeren liggen de langste zandstranden van Noorwegen. In totaal ligt er ruim 70 kilometer aan stranden en duinen, ieder met eigen flora en fauna. De hele kustlijn loopt door en kan wandelend worden verkend. Het zandstrand van Brusand staat bekend om de lagunes, rivieren en de beschutte duinen. Eén van de populairste en mooiste wandelroutes in de regio is de Kongevegen, wat Koningsweg betekent. Dit historische pad loopt van de oude pastorie in Hå naar de vuurtoren van Obrestad en eindigt bij de begraafplaats in Varhaug. Deze begraafplaats direct langs zee is vanwege de ligging en het verhaal één van de bezienswaardigheden langs de route.

Ook voor fietstochten en wielrennen is Jaeren een prachtig kustgebied. Geniet van zowel fietsen dichtbij de Noordzee als het uitzicht op het bijzondere en indrukwekkende Noorse landschap. Vanwege het vlakke en open landschap kan de wind in dit gebied wel een uitdaging vormen. Bij fietsen in de regio moet wel rekening worden gehouden dat de toeristische route Jaeren ook voor dagelijks verkeer wordt gebruikt door de inwoners. Wie liever niet tussen verkeer fietst, kan kiezen om de National Cycle Route 1 te nemen. Deze fietsroute loopt langs de gehele kust van Noorwegen, zo ook bij Jaeren. De route ligt vlakbij de toeristische route Jaeren en laat de bijzondere regio zien. Dit stuk route is tevens onderdeel van de EuroVelo 12, de Europese Noordzee fietsroute.