Omgeving van de route Jaeren

De toeristische route Jaeren is één van de hoogtepunten van Noorwegen. Het behoort officieel tot de mooiste routes van het land, het is namelijk 1 van de 18 National Scenic Routes. In de omgeving van de bijzondere wegroute zijn er meer bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn.
 

Stad Stavanger

De route eindigt in Bore, vanuit hier is het nog een klein stukje rijden naar Stavanger. De stad Stavanger behoort tot de grootste steden van Noorwegen en is al eeuwenoud. De stad ontstond met de oprichting van een bisdom aan het begin van de 12e eeuw. De stad kreeg pas in 1425 stadsrechten, maar bleef nog eeuwenlang een kleine plaats. In de 19e eeuw groeide de stad relatief veel, maar de echte grote groei kwam pas na 1969. In dat jaar werd er voor het eerst olie gevonden in de Noordzee-bodem. Stavanger is sindsdien uitgegroeid tot een industriestad met veel oliebedrijven.

Stavanger is een moderne stad met in het hart van de stad nog een historisch centrum. Gamle Stavanger bestaat uit witte houten huizen die in de 18e eeuw zijn gebouwd. Verder telt de stad vele interessante musea, stranden, het eeuwenoude Ustein Klooster en leuke winkelstraten.
 

Stad Sandnes

Sandnes is een voorstad van Stavanger en is ook flink gegroeid sinds die stad het centrum voor de Noorse olie-industrie werd. De stad staat bekend als echte natuurstad met mooie wandelpaden in de omgeving.
 

 

Bezoek de Noorse Zuidkaap

De Noordkaap (➚) helemaal in het uiterste noorden van Noorwegen trekt jaarlijks duizenden toeristen naar het bijzondere punt. Maar net als een noordelijk punt, heeft het uitgestrekte land uiteraard ook een zuidelijk punt. De Noorse Zuidkaap is minder bekend en toeristisch, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. De vuurtoren van Lindesnes, Lindesnes Fyr, is het meest zuidelijke punt van Noorwegen.

Vlakbij de vuurtoren, in de rotsen, ligt het Lindesnes Lighthouse Museum dat vertelt over de bijzondere geschiedenis van de vuurtoren. De allereerste vuurtoren op de locatie was al in 1656 gebouwd en in de jaren hierna zijn er meerdere nieuwe gebouwd. Het is zelfs mogelijk om in de voormalige woning van de vuurtorenwachter te overnachten, hier is namelijk een appartement gerealiseerd wat kan worden gehuurd.
 

Toeristische route Ryfylke

Na het rijden van de kustroute Jaeren, kan je eenvoudig doorrijden naar een andere prachtige route. Vlakbij Stavanger begint de toeristische route Ryfylke (➚). Deze 260 kilometer lange route brengt je langs diverse bergen, fjorden en bijzondere watervallen. De route begint in Oanes bij de bekende Lysefjord.
 

De wereldberoemde rots Preikestolen

In de regio Stavanger ligt de wereldberoemde Preikestolen (➚). Het is één van de beroemdste iconen van Noorwegen. Het is een rots die op 604 meter hoogte boven de Lysefjord uitsteekt. De bijzondere rots is alleen per wandeling van 8 kilometer te bereiken.
 

Lysefjord, fjord vol bijzonderheden

De Lysefjord (➚)staat bekend om de Preikestolen, maar de ruim 40 kilometer lange fjord biedt veel meer! Naast de prachtige natuur, biedt het onder andere de berg Kjerag, de bijzondere hangende rots Kjeragbolten (➚) en kan je over de Lysevegen (➚) via 27 haarspeldbochten van en naar het dorp Lysebotn.